NVO Kuća Životinja | Poboljšanje zaštite dobrobiti pasa u skloništu NVU “Kuća životinja“
17368
post-template-default,single,single-post,postid-17368,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.7,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.2,vc_responsive
 

Poboljšanje zaštite dobrobiti pasa u skloništu NVU “Kuća životinja“

Poboljšanje zaštite dobrobiti pasa u skloništu NVU “Kuća životinja“

Prošlog mjeseca uspješno je završen projekat Poboljšanje zaštite dobrobiti pasa u skloništu NVU “Kuća životinja, koji je finansiran od strane Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, putem Javnog poziva: „Izgradnja/unapređenje uslova zaštite dobrobiti životinja u skloništima za napuštene životinje i napuštene kućne ljubimce“ za finansiranje projekata/programa nevladinih organizacija u oblasti zaštite dobrobiti životinja za 2021. godinu.

Tokom 6 mjeseci relizacije projekta sprovedene su brojne aktivnosti:
  • Sklonište je adaptirano tj. bolje prilagođeno potrebama pa je: napravljen poseban dio za boravak štenaca, napravljena dva boksa sa velikim ograđenim dvorištem. Prostor je izgrađen od materijala koji je moguće svakodnevno dezinfikovati. Ozidana je i septička jama, betonirani ispusti u dijelu gdje borave štenci, nasuta frakcija u sve ispuste.
  • Obezbijeđene su različite veterinarske usluge bezdomim psima, i to: sterilizacija/kastracija je izvedena kod 41-og psa, kao i sprovedeni brojni titar testovi uz sve prateće usluge-vakcine protiv bjesnila i protiv zaraznih bolesti, tretmani protiv parazita, 4d testovi, analize krvi, snimanja, pregledi, operacije i sl.
  • Za pse u skloništu obezbijeđene su određene količine adekvatne hrane.
  • Kako je bilo i predviđeno projektom, kupljen je automobil za potrebe skloništa, registrovan i ugrađena ventilacija u zadnjem dijelu automobila, kako bi psi bili adekvatno zbrinuti tokom vožnje.
  • Održan je sastanak sa predstavnikom Komunalne policije Opštine Danilovgrad koji ima za cilj uspostavljanje formalne saradnje.

Dodatno:

Kao najveće uspjehe tokom trajanja projekta smatramo udomljenje 39 pasa, veliki broj veterinarski obrađenih pasa kao i animiranje javnosti u dijelu odgovornog vlasništva.

U saradnji sa Sos Street Dog Project Montenegro smo sterilisali/ kastrirali 15 bezdomnih pasa.

Projektne aktivnosti su kofinansirane donacijama građana, ljubitelja životinja, u 30% ukupne vrijednosti projekta.

Rešetar Daliborka