Nadležni da sankcionisu krivce za zlostavljanje životinja - NVO Kuća Životinja
17368
post-template-default,single,single-post,postid-17368,single-format-standard,bridge-core-2.9.7,qodef-qi--no-touch,qi-addons-for-elementor-1.5.9,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-28.7,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-
 

Nadležni da sankcionisu krivce za zlostavljanje životinja

Nadležni da sankcionisu krivce za zlostavljanje životinja

https://www.dan.co.me/crna-gora/nadlezni-da-sankcionisu-krivce-za-zlostavljanje-zivotinja-5152891

 

NVU Kuća životinja: Nadležni da sankcionišu krivce za zlostavljanje životinja

24.12.2022 11:20h

Foto: Mladi Nikšića/Ilustracija

Nevladino udruženje (NVU) Kuća životinja pozvalo je Upravu policije i Vrhovno državno tužilaštvo Crne Gore da povodom zlostavljanja, mučenja i ubijanja životinja u Podgorici i Bijelom Polju reaguju po službenoj dužnosti i shodno svojoj zakonom definisanoj ulozi pristupe identifikaciji i gonjenju izvršilaca ovih krivičnih djela.

Najnoviji primjeri brutalne okrutnosti prema životinjama iz Bijelog Polja i Podgorice, a koji su fotografijama i snimcima predstavljeni na društvenim mrežama, uznemirili su javnost zbog čega su, kako kažu iz Kuće životinja, državni organi obavezni da identifikuju, procesuiraju i sankcionišu odgovorne.

“Iako crnogorski propisi nijesu dovoljno kvalitetno i djelotvorno uredili ovu materiju, ipak su zabranjena i kažnjiva različita štetna ponašanja prema životinjama. Do danas nije osigurana dosljedna primjena propisa, a izrazito blage kazne i odsustvo adekvatnih sankcija pogoduju zlostavljanju životinja i širenju odsustva empatije prema njihovoj patnji”, navodi se u saopštenju izvršne direktorke Daliborke Rešetar.

Poručuje da Uprava policije i nadležni državni tužioci ne treba i ne smiju da ignorišu priređivanje borbi životinja.

“Nekada su u tim aktivnostima učestvovali, čak ih i organizovali, istaknute policijske starješine i ministri u Vladi Crne Gore, što je značajno ograničavalo postupanje nadležnih državnih organa.